top of page
IMG_1578(2)_edited_edited.jpg

Over mij

Mijn naam is Sanne Saija. Ik heb in mijn jongere jaren veel problemen gehad die ik voordat ik mijn diagnose kreeg niet kon verklaren en waar ik erg onzeker door werd. Ik was bijvoorbeeld erg overprikkeld en kon een drukke klas niet aan. Ook sociale contacten kostten mij erg veel energie. Mijn ‘emmer’ liep erg snel over wat leidde tot veel onbegrip. Bovendien konden mijn vriendinnen wel veel aan en dat frustreerde mij enorm. Ik voelde mij anders maar wist niet waarom.
 
Na een jarenlang diep dal van schooluitval, depressie en verkeerde behandeling kreeg ik pas op mijn 20e de diagnose ASS. Ook ben ik hooggevoelig. Ik vond het aan de ene kant moeilijk dat ik deze diagnose kreeg maar aan de andere kant heeft het mij veel verheldering gegeven. Ik begreep nu eindelijk waar mijn klachten vandaan kwamen. Dit gaf mij een opgelucht gevoel en dingen vielen eindelijk op hun plek. En nog belangrijker: ik leerde met mijn klachten om te gaan. Tijdens mijn proces heb ik met de juiste hulpverlening veel geleerd zoals het accepteren van autisme, omgaan met overprikkeling, een balans vinden in je draagkracht-draaglast en hoe je het beste je weg kan vinden in de maatschappij. Ook heb ik op advies van mijn eigen coach een labradoodle gekocht, ze heet Mila. Mila heeft mij ook veel steun gegeven op moeilijke momenten.

 

Op latere leeftijd ben ik mij gaan beseffen dat er ook voordelen zitten aan het hebben van autisme. Zo pik ik snel op hoe de ander zich voelt, heb ik oog voor detail, ben ik nauwkeurig, leergierig, betrouwbaar en loyaal. Ook kan ik goed planmatig te werk gaan.
 
Als ik terug kijk zou het mij erg geholpen hebben om met een ervaringsdeskundige te kunnen praten. Dit heb ik erg gemist. Daarom heb ik besloten om zelf aan de slag te gaan als ervaringsdeskundige om jongeren met ASS te ondersteunen en hen te stimuleren en motiveren de draad weer op te pakken en weer hoop te geven voor de toekomst. Inmiddels heb ik meerdere opleidingen gericht op autisme coaching en hoogsensitiviteit op HBO niveau afgerond en mag ik nu als gediplomeerd ervaringsdeskundige/hulpverlener aan de slag.

bottom of page